Rüya yorum sitemize üye olun, düzenli olarak rüyalarınızı yorumlayalım. Eğer bir tek rüya yorumlatmak istiyorsanız konu ile ilgili başlığın altına yazabilirsiniz.
+16 oy
720 okuma
sonsuz Bilgi kategorisinde Astral Gezgini (163k puan)  
Bu başlık altında rüya bilimi ile ilgili yazılar, gelişmeler, haberler olacaktır. Sizler de katkı sağlayabilirsiniz. Yazı temel olarak bilimsel makaleler, bilimsel haberler şeklinde yayınlanmış bilgilere yer verecektir.

Yorumunuz

Adınız (isteğe bağlı):
Gizlilik: E-posta adresiniz yalnızca bu bildirimlerin gönderilmesi için kullanılacak.
Spam Koruması:
gece ne renktir?
Gelecekte bu doğrulamadan kurtulmak için, lütfen giriş yapınız veya üye olunuz.

15 Yorum

+12 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
seçti
 
En İyi Yorum
Hepimiz Rüya Görüyoruz
REM aşamadaki maceralarımızı hatırlasak da hatırlamasak da, hepimiz aslında rüya görüyoruz. 2015 yılında yapılan bir araştırma; insanlar rüya görmediklerini iddia etseler de, esasında rüyalarını hatırlamadıklarını ortaya koydu. Fakat, rüyalarını hatırlamamanın bazı nörolojik temelleri var. 2014 yılındaki bir araştırma; rüya görmediğini iddia eden insanların beyinlerindeki REM aktivitesinin biraz daha farklı olduğunu ortaya koydu.

Siyah Beyaz Televizyon İzlerseniz, Siyah Beyaz Rüyalar Görebilirsiniz
1942 yılında yapılan bir çalışma insanların siyah beyaz rüyalar gördüklerini ortaya çıkardı. Çalışmaya katılan 277 üniversite öğrencisinden %71’i renkli rüyaları nadiren gördüklerini ifade ettiler. 2001 yılında araştırmacılar aynı çalışmayı bir kez daha tekrarladılar ve katılımcıların yalnızca %18’i siyah beyaz rüyalar gördüklerini belirttiler. 2008 yılında, İngiliz bilim insanları; bazı insanların neden gri tonlarda rüyalar gördüklerini araştırmaya giriştiler ve çocukluğunda siyah-beyaz filmler izleyen insanların yaşamları boyunca renksiz rüya görmeye daha yatkın oldukları bulgusuna ulaştılar.

REM Rüyaları Daha Agresif
Rüyalar yalnızca REM aşamada görülmezler, fakat REM ve REM dışı rüyalar niteliksel farklılıklara sahip. Yapılan bir araştırma; insanların REM dışı rüyalarda sosyal anlamda daha dostça ilişkiler gördüklerini ancak REM aşama başladığı anda saldırganlığın da arttığını gösterdi.

Silah Kullananlar Şiddet İçeren Rüyalar Görmeye Daha Yatkınlar
Şiddete maruz kalmak bilinçaltına sızıyor olabilir mi? Call of Duty isimli oyunu ve diğer şiddet içeren oyunların bağımlısı insanlarla Kanadalı askerleri kıyaslayan bir araştırma; askerlerin oyun bağımlılarına kıyasla daha sıklıkla şiddet içeren rüyalar gördüklerini ortaya çıkardı.
+11 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Kadınlar Erkeklere Kıyasla Daha Fazla Kâbus Görüyorlar
Ya da raporlar buna inanmamızı istiyor. Bir çalışmaya göre; bu cinsiyet temelli durum 10 yaş civarında başlıyor. Peki ama neden? Bu durum; kadınların rüyaları hatırlamada daha iyi oldukları ve kâbus görme ile uyumlu bir özellik olan yüksek nevrotik seviyeler gösterme sıklıklarının fazlalığı olarak yorumlanıyor. Özellikle de geceleri geç saatlere kadar uyanık kalan kadınlar, sabahın erken saatlerinde uyanan kadınlara kıyasla daha fazla kâbus görüyor. Yapılan bir çalışma; kâbus görme ve geceleri geç saatlere kadar uyanık kalma durumu arasındaki bağlantının en fazla 20 ve 29 yaş aralığında gerçekleştiğini gösteriyor.

Hamile Kadınlar Ucube Rüyaları Daha Sık Görüyorlar
Hamile olmayan kadınlarla kıyaslandığında, bebek bekleyen kadınlar; hamileliklerinin özellikle de dokuzuncu aylarında daha fazla kötü rüyalar görüyorlar. Yapılan bir çalışma; anne adaylarının gebeliklerinin son döneminde kâbusları ortaya çıkarabilecek derecede kalitesiz bir uyku süreci geçirdikleri bulgusuna ulaştı. Tüm topluma bakıldığında ise; rüyalarımız olumlu duygulardan çok olumsuz duygular içeriyor.

Rüya Gören Birisinin Ne Gördüğünü Gözlemleyebilme Yetisine Sahibiz
Bilimkurgu gibi gelebilir fakat doğru. 2013 yılında, bilim insanları fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) kullanarak insanların rüyalarında ne gördüklerinin izlenebileceğini ortaya çıkardılar. Uyuyor olsak da, uyanık olsak da beyin aktivitesi örüntüleri aynı mental görüntülere denk düşüyor. Yani, örneğin kırmızı elma hayal eden bilinci açık insanların beyin aktivitesinin gözlenmesiyle, bilim insanları çekingen düşünceler üzerinde çalışabiliyor ve kimin “kırmızı” fanteziler içerisinde kaybolduğunu anlayabiliyor.
+10 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Koku, Rüyalarımızı Şekillendiriyor
Uyku esnasında koklama duyumuz büyük oranda kapalı olduğundan, yangınlara karşı yangın alarmlarına güveniriz. Fakat 2008 yılında yapılan bir çalışmaya göre; garip bir şekilde, kokular rüyalarımızın duygusal havasını etkiliyor. Alman araştırmacılar, çürük yumurta kokusuna maruz kalan insanların daha olumsuz rüyalar gördükleri, buna karşın aromatik kokulara maruz kalan insanların ise daha tatlı rüyalar gördükleri bulgusuna ulaştı.
+10 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Japonya, rüyalarımızı yaratmanıza yardımcı olacak aparatı icat etti BBC - 14 Ocak 2004

Bir Japon şirketi, sahiplerinin kendi rüyalarını yaratmalarını sağlayan bir ürün icat etti. Potansiyel rüya görücülerden, rüyada görmek istedikleri bir fotoğrafına bakmaları ve ardından Yumemi Kobo ya da "rüya atölyesinde" bir hikaye dizisi kaydetmeleri istenir. Takara Co, makine ses kaydını, ışıklar, müzik ve kokuların yanı sıra hızlı göz hareketi (REM) uykusu dönemlerinde kendi hayallerini yönlendirmelerine yardımcı olmak için kullanıyor.
+10 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Rüyaların görüntülenmesi - 12 Aralık 2008
Japon araştırmacılar düşüncelerini ve rüyada gördüklerini  bilgisayar ekranında gösterdiklerini söylüyorlar.

Rüyaları Hatırlamak Neden Bu Kadar Zor
Uyku Sırasında Beyin Alanlarında Kesin İletişim Bulundu - 10 Mart 2009
Beynin çeşitli bölümlerindeki nöronlar arasındaki konuşmayı dinleyerek, California Teknoloji Enstitüsü'nden (Caltech) araştırmacılar aldılar. Hafızanın nasıl oluştuğunu, aktarıldığını ve nihayetinde beyinde depolandığını ve bu sürecin uykunun çeşitli aşamalarında nasıl değiştiğini tam olarak anlama yolunda adımlar atıldı. Bulguları bir gün bilim adamlarının rüyaların neden hatırlanmasının bu kadar zor olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
+11 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Tatlı rüyalar jeomanyetik aktiviteden yapılmıştır   New Scientist - 1 Nisan 2009
Pantolonunuz olmadan evi terk etmenin veya dişlerinizi kaybetmenin tekrarlayan kabusları için bir açıklama mı arıyorsunuz? Yeni araştırmalar, bastırılmış bir çocukluk yerine Dünya'nın manyetik alanını suçlayabileceğinizi gösteriyor. Eskiden Berlin, Almanya'daki Uzay Tıbbı Merkezi'nde bir psikolog olan Darren Lipnicki, rüyalarının tuhaflığı ile sekiz yıldan uzun bir süredir kaydedilen ve yerel jeomanyetik aktivitedeki uçurumlar arasında bir ilişki buldu. Diğer çalışmalar, düşük jeomanyetik aktiviteyi, vücudun sirkadiyen saatini ayarlamaya yardımcı olan güçlü bir hormon olan melatoninin üretiminde artışa bağladı. Bu nedenle, uyku yardımı olarak kullanılan melatonin takviyelerinin katliamsız hayallere neden olabileceği anekdot kanıtlarına dayanarak, Lipnicki, yerel manyetik alanların aynı etkileri tetikleyip tetikleyemeyeceğini merak etti.
+8 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Neden Rüya görüyoruz: Gerçek Sebepler   Canlı Bilimi Açıkladı - 27 Haziran 2010

Araştırmacılar, uyuyan zihnin herhangi bir eleştirel düşünme için uygun bir araç gibi görünmeyebileceğini, ancak insanların uyurken problemleri çözebileceğini söylüyor. Sadece bu değil, rüya görmenin bir amacı da uyanık saatlerde bizi rahatsız eden bulmacalara çözüm bulmamıza yardımcı olmak olabilir. Harvard Üniversitesi'nden bir psikolog olan Deirdre Barrett, rüyalar oldukça görseldir ve çoğu zaman mantıksızdır; bu da onları bir problem çözmenin gerektirdiğini düşündüğü "kullanıma hazır" tür için olgunlaştırır. Barrett’in geçen ay burada Psikolojik Bilim Derneği toplantısında tartıştığı rüya görme teorisi şuradan kaynaklanıyor: Rüya gerçekten sadece düşünüyor, ama gözlerimizin açık olduğu zamandan biraz farklı bir durumda. [Neden hayal kurarsak aklın sadece bir gizemidir.]
+7 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Acı travmaları atlamak için rüya terapileri, Çalışma İpuçları   National Geographic - 30 Kasım 2011,

REM uykusu geceleri terapi gibi davranıyor uzmanlara göre. Yeni bir çalışmada, rüya görmenin acı bir anın önünü keserek bir tür gecede terapi gibi davranabileceğini söylüyor. Yakın tarihli bir deneyde, duygusal olarak kışkırtıcı resimler izleyen ve sonra da uyuyan insanların beyin taramaları, beynin hızlı göz hareketi sırasında azalmış duyguları idare eden kısmının veya REM'in  rüyaların gerçekleştiği aşamayı gösterdi. Dahası, denekler, görüntülerin ertesi sabah duygusal bir yükün daha az olduğunu bildirdi. Araştırmacılar, bu, REM uykusunun yaşamımızdaki zor olaylarla çalışmamıza yardımcı olabileceğini söylüyor.
+7 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Bilgisayarlar insanların rüyalarını gösterebilir   MSNBC - 4 Nisan 2013

Bir araştırma, bilgisayarın beyin dalgası aktivitesine dayanarak ne rüya gördüğünü tahmin edebildiğini öne sürüyor. Uyanma anlarında insanların beyin aktivitelerini ölçerek, araştırmacılar rüya görenin uyurken, anahtarlar veya yatak gibi belirli rüya görüntülerinin imzasını seçebildiler. Bugün 4 Nisan'da Science dergisinde yayınlanan bulgular, bilim adamlarının, insanlar kabus gördüklerinde beyinde neler olup bittiğini anlamalarına yardımcı olabilir. Tam olarak neden insanların rüya gördüğü bir sır. Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un rüyaların isteklerin yerine getirilmesi ile ilgili olduğunu düşündüğü halde, diğerleri rüyaların uyku döngüsünün yan ürünleri ile alakasız olduğuna inanıyor. Ve yine bir başka teori, rüyaların aklın gündüz karşılaşılan bulmacalar üzerinde çalışmaya devam etmesine izin verdiğini söylüyor. Genel olarak, çoğu insan rüyalarının bir anlamı olduğuna inanır.
+6 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Neden Bazıları Rüyalarını Hatırlıyor, Bazıları Hatırlamıyor - 14 Ağustos 2013

Yeni araştırmalar, rüyalarını hatırlama eğiliminde olan kişilerin, uyanık olduklarında isimlerini duymaktan diğerlerinden daha güçlü tepki verdiğini söylüyor. Herkes uykusunda rüya görür, fakat herkes ertesi gün rüyalarını hatırlamaz ve bilim adamları neden bazılarının diğerlerinden daha fazla hatırladığından emin değil.

Bulmak için, araştırmacılar 36 kişinin beynindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için elektroensefalografiyi kullandılar, katılımcılar arka plan ezgilerini dinlediler ve bazen kendi adlarını duydular. Beyin ölçümleri uyanıklık ve uyku sırasında alınmıştır. Katılımcıların yarısına yüksek geri çağrıcılar deniyordu, çünkü hemen hemen her gün rüyalarını hatırladıklarını bildirdiler; oysa diğer yarının düşük geri kalanları ise rüyalarını yalnızca ayda bir ya da iki kez hatırladıklarını söylediler.
+6 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Berrak rüyanın gizemleri   The Guardian - 28 Nisan 2014

En gizemli ve merak uyandıran bilinç durumlarımızdan biri de rüya. Derin uyku sularına girdiğimizde bilincini yitiririz, ancak bir dizi esrarengiz özel gerçeklik içinde ortaya çıktıkça onu yeniden kazanırız. Bu içsel deneyimine sahip kişiler, psikologların bilimsel olarak çalışmasını zorlaştırdı ve sonuç olarak araştırmacılar, uyuyan kişinin pasif bir şekilde uzanırken beyin aktivitesini ölçmeye başvurdu. Ancak durum son zamanlarda rüya dünyasından gerçek zamanlı iletişime izin veren bir tekniğe dönmüştür.

Berrak rüyalarda, insanlar rüya gördüğü gerçeğinin farkında ve rüyalarını kontrol edebilir. İnsanların rüyalarının bilincinde olduğu ve kontrol edebildiği berrak rüyalar nadirdir. Fakat şimdi bilim adamları, beyinlerini belirli bir elektrik frekansıyla sıkıştırarak, insanlardaki bu garip zihinsel durumu tetikleyebileceklerini keşfettiler. Sonuçlar, deneyimsiz rüyagörenlerin 40 Hertz akıntıya yakalandığında, bu katılımcıların yüzde 77'sinin berrak rüyalar olarak tanımlandığını bildirdiğini göstermektedir.
+5 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Bilinçli rüyalar ve metabiliş: Düşünme farkındalığı - rüya   kurmayı bilme PhysOrg - 24 Ocak 2015

Lusid rüyacılarda, kendini yansıtmayı sağlayan prefrontal korteks diğer insanlara göre daha büyüktür. Bilinçli rüyacılar rüya gördüğünün farkındalar. Bazen rüyalarında aktif rol bile oynayabilirler. Ancak, çoğu kişi bu deneyimi yılda yalnızca birkaç kez ve hemen hemen onda da gecede sadece birkaç kez yaşamaktadır. İnternet forumları ve bloglar lusid rüya ile ilgili talimatlar ve püf noktaları ile doludur. Muhtemelen, berrak rüya görmek, meta yansıma denilen insanın kendini yansıtma yeteneği ile yakından ilgilidir.
+5 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Gözleriniz Neden   Rüya Görürken Hareket Ediyor - 12 Ağustos 2015

Beyin kayıtları, rüya görenlerin gözlerini her hareket ettirdiğinde, beynin medial temporal lobunda bulunan nöronların aktivitede bir patlama gösterdiğini ortaya koydu. İnsanlar, ritmi besleyen canlı, tuhaf görüntüler belli bir uyku evresinin karakteristik özelliği olan hızlı göz hareketlerini oluşturduğunda ortaya çıkar.

Rüya dünyalarını uyanıkken bir sahnede çekecekleri şekilde izleyerek. Aynı görsel aktivite türleri, bireyin uyanık olduğu zaman bir kişinin bilinçli kontrolü altında olduğundan, rüya hali olan beyin hücresi ateşlemesinin, rüya görmenin bir bilinç biçimi olduğunu açıkça gösterdiği görülmektedir. Buna değişmiş bir bilinç hali, alternatif bir bilinç durumu diyebilirsiniz.


Göz hareketleri rüyalar sırasındaki sahneleri değiştirir   BBC - 12 Ağustos 2015
Bilim adamları ilk kez, uykunun rüya evresi sırasında bireysel beyin hücrelerinden veri kaydetti. Her hızlı göz hareketinden sonra (REM), uyanık olduğumuzda ve yeni bir görüntü gördüğümüzde - veya hayal ettiğimizde - gerçekleşen olaylarla eşleşen etkinlik patlamaları kaydetti. Bu iyi bilinen titreşim hareketlerinin, rüyalarımızda “sahne değişikliğine” eşlik ettiğini ileri sürüyorlar.
+3 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Rüyalarda hafıza düzenleniyor   BBC - May 12, 2016

Özellikle hızlı göz hareketi (REM) evresinde denek uyku farelerinde beyin aktivitesini bozmak, o gün öğrendikleri şeyleri unutmalarına yol açıyor. REM uykusunun hafıza için kritik önem taşıdığına dair en açık kanıttır. Bazı beyin hücrelerini kapatarak araştırmacılar fareleri uyandırmadan belirli, ritmik bir beyin fonksiyonunu ile susturur. Bunu REM uykusu sırasında yapmışlarsa, fareler sonraki hafıza testlerinde başarısız olmuşlardır.
+3 oy
sonsuz Astral Gezgini (163k puan)  
Ne kadar rüya gördüğümüzü düzenleyen genler tespit edildi - 28 Ağustos 2018

Uyku, hayvanlara yeniden enerji verdiği ve onların anılarını birleştirdiği bilinmektedir. Hayvanların rüya gördüğü gizemli bir uyku aşaması olan hızlı göz hareketinin (REM) uyku, sağlıklı bir zihinsel ve fiziksel yaşamın korunmasında önemli bir rol oynadığı bilinmektedir, ancak bu durumun arkasındaki moleküler mekanizmalar tam olarak anlaşılmamıştır. Japonya’daki RIKEN Biyosistemler Dinamik Araştırma Merkezi’ndeki (BDR) araştırmacılar tarafından yönetilen uluslararası bir araştırma ekibi, REM’in ve REM’in olmayan bir hayvanın ne kadar uyuduğunu düzenleyen bir çift gen tanımladı.

İlgili rüyalar

+9 oy
1 yorum 253 okuma
+25 oy
19 yorum 460 okuma
Simge 10 Ağustos 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+20 oy
14 yorum 349 okuma
Simge 4 Ağustos 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+13 oy
7 yorum 224 okuma
Simge 24 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+14 oy
7 yorum 241 okuma
Simge 24 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+22 oy
1 yorum 316 okuma
sonsuz 24 Mayıs 2017 Bilgi kategorisinde sonsuz Astral Gezgini (163k puan)   yazdı
+6 oy
2 yorum 124 okuma
Kahin 20 Mayıs 2017 Bilgi kategorisinde Kahin Lusid Rüyacı (76.0k puan)   yazdı
+17 oy
1 yorum 206 okuma
sonsuz 30 Nisan 2016 Bilgi kategorisinde sonsuz Astral Gezgini (163k puan)   yazdı
+7 oy
4 yorum 170 okuma
+11 oy
6 yorum 429 okuma
Karga 16 Ağustos 2020 Bilgi kategorisinde Karga Rüya Bilgesi (1.3m puan)   yazdı
+12 oy
5 yorum 210 okuma
Simge 20 Temmuz 2020 Bilgi kategorisinde Simge Astral Gezgini (184k puan)   yazdı
+9 oy
2 yorum 132 okuma
Hypnos 29 Haziran 2020 Bilgi kategorisinde Hypnos Astral Gezgini (173k puan)   yazdı
+12 oy
1 yorum 187 okuma
Daphne 18 Mayıs 2019 Bilgi kategorisinde Daphne Lusid Rüyacı (75.9k puan)   yazdı


Rüyada Rüya Yorumu ve Analizi rüyalarınızın bilimsel ve psikolojik açıdan yorumlanmasını ve islami tabiri için bir ortam sağlar. Rüya yorum ve tabirlerine siz de destek olabilir, bilgilerinizi ve sezgilerinizi rüya görenlerle paylaşabilirsiniz.

Rüya günlüğü olan sitemizde kişiye özel rüya analizi, rüya yorumu ve rüya tabiri hizmetleri verilmektedir. Rüyalarınızı yorumlatmak için kimden yorum istediğinizi rüyanın sonuna veya etiket bölümüne ekleyebilirsiniz.

Puan Tablosu

Rüya yazmak : -1000
Yorum yazmak: +120
Düşünce yazmak: +12
Rüya oylamak: +2
Yorum oylamak: +4
Rüyanıza en iyi yorum seçmek: +150
Yorumunuzun en iyi seçilmesi: +350
Yorumunuzun her artı oyu: +10
Rüyanızın her artı oyu: +5
Rüyanızın her okunması: +1

Özgün Rüya Tabirleri

Kategoriler

18.8k rüya

158k yorum

21.9k düş-ünce

7.8k üye

400 Aktif
1 Üye ve 399 misafir
Aktif olan üyeler
Bugün : 19404
Dün : 23857
Toplam : 48077713
Rüya yorumu, rüya tabiri, rüya görüşmeciliği ve rüya analizi gibi kişiye özel bölümlerimiz vardır. Rüyada rüya sitemizde üyelerimize özel mesaj, duvar yazıları gibi sistemler mevcuttur. Ayrıca üye olmadan da yorum ve tabir yazabilirsiniz. Uyarı: Rüya ve yorum içeriklerinden sitemiz sorumlu değildir. Buradaki bilgiler size sadece farklı bir bakış açısı sağlar.
...